• Boule Sport

  VAD  ÄR  BOULE  SPEL  ?

   

  Sport Boule

   

  VAD  ÄR  BOULE  SPEL ?

  HUR  SPELAS  BOULE  ?

   LÄS !!!!           Boule Sport som spelas genom att stora kulor av stål kastas mot en liten kula som kallas lille.

          Spelet spelades från början av romerska legionärer i södra   Frankrike.

           Ordet boule är egentligen det franska namnet på kloten.

           I de flesta andra länder benämns spelet Petanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag.

    Gräsmattor och sandstränder passar inte för spel.

                     Redan i forntidens Egypten förekom kast med stenar mot fasta mål. Genom antikens Grekland kom så kastandet till Romarriket. Romarna förde sedan föregångaren till modern boule ut till sina provinser, därav de många lokal variationerna som än i dag lever kvar. Den moderna formen av spelet har sitt ursprung i Frankrike och kommer från en kulsport jeu provencal. Historien säger att det var en gammal provencialsk spelare som hade svårt att att delta. Därför gjorde de om reglerna så att även han kunde vara med. Det vill säga ska stå still i ringen, kortade avståndet.

  Spelet börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lotten ritar en ring som är max 50 cm och minst 35 cm, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 -10 m. Sedan kastar man iväg ett klot mot lillen, sedan kan det andra lagt välja mellan att skjuta bort klotet i fall det ligger för nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot jämför man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har slut på klot då är det det andra lagets tur att kasta sina resterande klot. När alla klot är spelade får poäng för alla klot som ligger närmare än motståndarens närmsta klot.

   

  Spelet sker i form av:

  *          Singel (en mot en) tre klot per lag

  *         Dubbel (två personer mot två personer) tre klot per person

  *       Trippel (tre personer mot tre personer) två klot per person

                     Taktiken - inom boule handlar ytterst om att använda sin klot på ett optimalt sätt, utifrán spelarnas förmåga och spelets situation. Duktiga spelare på elitnivå skjuter ofta, då deras träffprocent är hög. Ett bra skott kan innebära att man både lägger och skjuter samtidigt, dvs man får en fullständigt elastiskt stöt och byter plats med det liggande klotet, en så kallad carreau. För sämre spelare lönar det sig ofta bättre att lägga, ett klot framför som ligger ivägen är bättre än ett missat skot. Ett viktigt inslag i boulespelet är att spela snålt, ofta är det bättre att spela på att förlora en poäng än försöka vinna flera poäng med risk att förlora ett stort antal poäng.

  Prova  spelet  själv !!!

   

  Sport Boule

  Boule Sport

  Boule Sport

  Boule Sport

   

   

  Boule Sport

   

  Boule Sport

   

  Diaporama Watch slideshow