• Prins Bertil och Lilian

   

  P R I N S     B E R T I L    A V    S V E N S K A     K U N G A H U S E T

   

  Prins Bertil och Lilian

  1912 - 1997

  Prins Bertil var Hertig av Halland

   

  Prins Bertil och Lilian

  Prins Bertils Vapen med Serafimerorden

   

  Prins Bertil och Lilian

   Prins Bertil av Sverige (Bertil Gustaf Oskar Carl Eugén den 28 februari 1912 till 5 från januari 1997), hertigen av Halland, var den tredje sonen av kung Gustaf VI Adolf av Sverige och hans första hustru, prinsessan Margaret av Connaught.

   Han var en farbror till kung Carl XVI Gustaf och en morbror av drottning Margrethe II av Danmark och drottning Anne-Marie av Grekland. Bertil är född i Stockholm. Han beviljades ett mycket gammalt hertigdöme, en som skänktes under medeltiden på olika svenska och danska kungliga släktingar, som Benedict, hertig av Halland.

  Efter hans äldste bror prins Gustaf Adolf dog 1947 och lämnade ett spädbarn sonen Carl Gustaf i tronföljden, och därför att hans äldre bror Sigvard redan hade gett upp sin plats i följd (på grund av ett konstitutionellt oacceptabla äktenskap), verkade det troligtatt Bertil skulle en dag bli regent.

   Därför Bertil valde att inte gifta sig med walesiska ofrälse Lilian Craig, eftersom det skulle ha berövat honom hans plats i följd, så att paret levde helt enkelt diskret tillsammans. Deras gemensamma basen var ett hem i Sainte-Maxime, i södra Frankrike. Arrangemanget var väl känt av alla och är avsedd för att hålla linjen tills arvtagare-uppenbart för tronen (Carl XVI Gustaf) var gammal nog. Den dåvarande fru Davies var en känd del av den kungliga familjen från deras egen synvinkel men inte officiellt.

  Dock levde hans far tillräckligt länge för Carl Gustaf att mognat. Efter döden av kung Gustaf VI Adolf 1973, och efter att den nya kungen var gift, godkände han äktenskapet mellan Bertil och Lilian, som ägde rum i Drottningholm den 7 december 1976. Fortfarande den enda personen i raden till tronen (fram till födelsen av kronprins Carl Philip 1979), Bertil fortsatte att fungera som kungens ställföreträdare. Hans hustru var känd som HKH Prinsessan Lilian, hertiginna av Halland.

  Prinsen var en bror till den sena drottning Ingrid av Danmark (född prinsessan Ingrid av Sverige), mor till den nuvarande drottningen Margrethe II av Danmark. När successionsordningen ändrades 1980, har rätt till tronen begränsad till Carl XVI Gustaf och hans ättlingar, men var en speciell tillägg görs för Bertils fall, så att han blev tredje (och, efter födelsen av Prinsessan Madeleine i 1982, fjärde) i raden till tronen.

   Bertil var en mycket populär person som inom landet. Han var förtjust i bilar och Volvo bad honom att öppna anläggningen Volvo Halifax Assembly 1963 i Nova Scotia, Kanada. Han var en ivrig förespråkare och utövare av olika sporter, bland annat tennis och boule, och var också en medlem av det finare samhälle, La Chaîne des Rôtisseurs. Han dog i Stockholm 1997 han var 84 år gammal.
     - " ut från: Vikip"

   

  Prins Bertil och Lilian

  Prins Bertil och Lilian

  Prins Bertil gifta sig  1976   med Lilian Craig

  Prins Bertil och Lilian

  Äntligen !!!

   

  Prins Bertil och Lilian

  Prins Bertil älskade bilar !   Var medlem i Kungliga Automobil Klubb

   

  Prins Bertil och Lilian

  Prins Bertil och Prinsessan Lilian  1994 

  Prins Bertil och Lilian

  Prins Bertil och Lilian

  Prins Bertil  1943

  Prins Bertil och Lilian

  Prins Bertil  1954

   

  Prins Bertil och Lilian

  1915 - 2013

   

  Prins Bertil och Lilian

   

  Prins Bertil och Lilian